Vzdrževanje in servis

Popravilo čitalnika

Čitalniki kartic zdravstvenega zavarovanja Gemalto so v Sloveniji v uporabi že od leta 2009. Kljub kakovostni izdelavi se lahko na čitalniku pojavi okvara.

V primeru nedelovanja čitalnika vas prosimo, da čitalnika ne poskušate odpirati ali popravljati sami. Nedelujoči čitalnik skupaj z izpolnjenim servisnim zahtevkom pošljite po pošti na naš naslov ali nam ga dostavite. Kot pooblaščeni servis za čitalnike Gemalto poskusimo izvesti popravilo čim prej.

V primeru, da je čitalnik v garancijskem roku in je okvara garancijske narave, izvedemo brezplačno popravilo ali okvarjeni čitalnik zamenjamo z novim najkasneje v roku 45 dni. Garancijski rok čitalnika je 31 mesecev od dneva dobave. V primeru nepooblaščenega odpiranja čitalnika garancija ne velja več.

V nujnem primeru ali v primeru dlje časa trajajočega popravila lahko zagotovimo nadomestni čitalnik.

Cenik storitev in rezervnih delov:

 

Cena za čitalnike kupljene pred 15.1.2016 (EUR brez DDV)

Cena za čitalnike kupljene 15.1.2016 ali kasneje (EUR brez DDV)

Osnovni servisni paket za čitalnik Gemalto

20,00

Servisna ura za izvengarancijsko vzdrževanje

25,20

25,20

Telefonska konzultacija izven garancije (obračun min. 1/2 ure)

12,60

12,60

Nadomestni čitalnik za čas servisa (pri okvarjenih izven garancije)

25,00

25,00

Osnovna diagnostika izven garancije

12,60

12,60

Prepis računa (izdelava dvojnika in pošiljanje po pošti)

5,00

5,00

Prekrivalo (Lens – HW1)

14,98

14,98

Kontaktna ploščica čitalnika pametne kartice (Smart card connector - FCI 7361E02225S05LF)

18,72

18,72

Tipkovnica (Rubber Keypad - HW116628)

22,46

22,46

Zaslon LCD (LCD Graphic Display customized)

29,95

29,95

Priključek USB (USB female Type B Connector)

15,76

15,76

Napajalnik (enosmerni - 7V/1A)

15,00

15,00

Družba CREA plus tudi za čitalnike Gemalto GCR5500-Si, kupljene pred 15.1.2016, v garancijskem roku izvaja garancijsko vzdrževanje.

  Prenesi servisni zahtevek  

V primeru, da ste se odločili za popravilo čitalnika, vas prosimo, da nam čitalnik skupaj z izpolnjenim servisnim zahtevkom pošljete po pošti ali ga osebno dostavite z vnaprejšnjo telefonsko najavo na 0590 74 270 med 9.00 in 15.00 uro.

Podpora

Družba CREA plus izvaja plačljivo tehnično podporo uporabnikom čitalnikov kartic zdravstvenega zavarovanja Gemalto. Podporo izvaja v delovnem času prek elektronske pošte Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., prek telefona 0590 74 277 in s pomočjo oddaljenega dostopa.

Uporabniki lahko odgovore na vprašanja pri uporabi varnostnih rešitev najdejo pri Odgovorih na pogosto zastavljena vprašanja (FAQ):

Gemalto GCR5500-Si FAQ

Prijavo napake delovanja čitalnika Gemalto prosimo prijavite preko spodnjega obrazca:

Prijava napake za čitalnike Gemalto

Obvezno polje
Obvezno polje
Invalid Input
Obvezno polje
Vpišite serijsko številko čitalnika Gemalto
Prosimo, opišite napako.
* Obvezno polje
Invalid Input

Pomoč na daljavo

Po potrebi se naši strokovnjaki lahko tudi neposredno povežejo preko spleta/na daljavo z računalnikom uporabnika. Za vzpostavitev oddaljene pomoči je potrebno zagnati program Ammyy Admin (KLIKNI TUKAJ ZA PRENOS). S klikom na to povezavo lahko tehnična podpora ob sočasnem telefonskem kontaktu (0590 74 277) prevzame nadzor nad oddaljenim računalnikom uporabnika. Na ta način je pomoč lahko še bistveno bolj učinkovita. Priporočamo, da po uspešnem posegu program odstranite.

Če povezava s programom Ammy Admin ni možna, uporabite program Team Viewer 3 (KLIKNI TUKAJ ZA PRENOS), kjer izbere možnost "Run".

Pregled in čiščenje čitalnika

Pri pogosti uporabi čitalnika kartic zdravstvenega zavarovanja Gemalto GCR5500-Si vanj nehote vnesemo različne tujke in umazanijo, kar je tudi najpogostejši vzrok za nepravilno delovanje.

GCR5500-Si tujki 1

GCR5500-Si tujki 2GCR5500-Si tujki 4

GCR5500-Si tujki 3 

 

 

Vir: Via da Vinci.dialog GmbH

Za čitalnik je zagotovo napočil čas za pregled in čiščenje, če ste opazili:

  • občasno nepojasnjeno nedelovanje,
  • počasno branje vstavljene kartice ali
  • zatikanje kartice pri vstavljanju v čitalnik.

Ti pojavi lahko sčasoma preidejo v popolno nedelovanje čitalnika, v primeru neukrepanja pa celo v njegovo trajno uničenje. Pri tako uničenem čitalniku ni mogoče izvesti garancijske zamenjave.

Vabimo vas, da vaš čitalnik pošljete v pregled in čiščenje. Pri nas bomo čitalnik strokovno pregledali, izvedli računalniški preizkus s posebno programsko opremo ter ga ustrezno očistili. S tem lahko preprečimo morebitno pretečo okvaro in omogočimo njegovo neprekinjeno uporabo.

Čiščenje čitalnika je zahteven poseg, saj je čitalnik v takem primeru potrebno popolnoma razstaviti.

Cena pregleda in čiščenja znaša 28,28 € z DDV. 

V primeru, da ste se odločili za pregled in čiščenje čitalnika kartic zdravstvenega zavarovanja, vas prosimo, da nam čitalnik skupaj z izpolnjenim zahtevkom pošljete po pošti ali ga osebno dostavite z vnaprejšnjo telefonsko najavo na telefonsko številko 0590 74 270 med 9.00 in 15.00 uro.

Nadomestni čitalnik

Gemalto-GCR-dual-slot-readerZa čas popravila okvarjenega čitalnika lahko za nemoteno delo prejmete nadomestni čitalnik. Nadomestni čitalnik pripravimo za prevzem oziroma pošljemo po pošti najkasneje naslednji delovni dan, če prejmemo naročilo zanj do 12. ure.

Cena najema nadomestnega čitalnika, če okvarjeni čitalnik ni več v garanciji, je 25,00 EUR brez DDV. Vračilo nadomestnega čitalnika po pošti plača prejemnik.

V primeru, da ste se odločili za najem nadomestnega čitalnika kartic zdravstvenega zavarovanja, vas prosimo, da nam izpolnjeni zahtevek pošljete poskeniranega po e-pošti ali po faksu ter nas pokličite na telefonsko številko 0590 74 270 med 9.00 in 15.00 uro.

Nadgradnja strojne programske opreme

Pri strojni programski opremi (ang. firmware) gre za programsko opremo vgrajeno v čitalnik. Strojno programsko opremo je v čitalniku Gemalto GCR5500-Si mogoče posodobiti. V novejših različicah strojne programske opreme so običajno odpravljene ugotovljene napake, izvedeni pa so tudi manjši popravki oz. izboljšave delovanja.

Nadgradnja lahko odpravi težave kot so nenadno izgubljanje komunikacije z aplikacijo, neuspešno prebiranje pacientove ali profesionalne kartice ipd.. Nadgradnja ne odpravi težav, če se te pojavljajo zaradi umazanije in tujkov v režah.

01 VklopFW103

Nameščeno različico v čitalnik vgrajene strojne programske opreme je mogoče preveriti na zaslonu vklopljenega čitalnika Gemalto GCR5500-Si. Po vklopu čitalnika se različica strojne programske opreme izpiše na zaslonu desno spodaj. Stara strojna programska oprema ima oznako v1.03.

V primeru, da ima čitalnik nameščeno starejšo različico strojne programske opreme z oznako v1.03, je smiselna in priporočljiva nadgradnja na novejšo različico. Nadgradnja ni potrebna, če čitalnik deluje brez težav.

Cena nadgradnje strojne programske opreme znaša 38,40 € z DDV. Vračilo čitalnika po pošti plača prejemnik.

V primeru, da ste se odločili za nadgradnjo strojne programske opreme čitalnika, vas prosimo, da nam čitalnik skupaj z izpolnjenim zahtevkom pošljete po pošti ali ga osebno dostavite z vnaprejšnjo telefonsko najavo na 0590 74 270 med 9.00 in 15.00 uro.